RSS

❤ “Yesterday is a history, tomorrow is a mistery and today is a gift. That’s way it is called ‘present’ - Master Oogway – film Kung fu Panda” ❤

Rendang Daging Tradisi NUR

Aby Nasier | Friday, June 26, 2020 |

Rendang yang telah siap di masak. Panas² tuu.. ♡♡ Rendang resepi tradisi ini hanya 2x setahun sahaja hihi. Mood nak membuatnya time raya jer kecuali raya Cina & India hehee ♠


Untuk 2020 kita beralih ke Pressure Cooker ye sebab daging x liat masak pon mudah cuma nak keringkan rendang kene pakai atas api dapoq naa he..he.. Masih mengekalkan tradisi ye cuma x laa Lama. Kebiasaan 3-4 jam hanya 1 jam shj atas api dapur.. Seronok ke seronok ♠


Tips : Rendang tradisi ini lebih enak jika di masak pagi sehari sebelum raya contoh pagi Khamis sehingga pagi Sabtu masih helokk lagi uolss dengan syarat jangan di cuit dengan tangan. Pastikan pakai sudu/senduk.. Jika terkena tangan makanan akan cepat basi.

Klik Read More deh untuk teks @ gambar gituuu.. 😊

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Laksa Pahang

Aby Nasier | Monday, May 04, 2020 |


Bahan Utama :

1 Kilo Ikan Selayang (keluarkan 4 ekor)
450 ml Santan Segar (lebih sedap)
1 paket Laksa Besar (pilih jenis kasar)
2 keping Asam Keping (Rebus Ikan)

Klik Read More deh untuk teks @ gambar gituuu.. 😊

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Puding Roti Karamel

Aby Nasier | Monday, May 04, 2020 |



Lapisan Gula Karamel :
4 sudu besar gula pasir
2 sudu air panas

Bahan Untuk Puding :
4 keping roti potong – potong 4-6 @ kecil-kecil
250 ml  air tapis

Klik Read More deh untuk teks @ gambar gituuu.. 😊

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tomyam Tak Tumis vs Tumis

Aby Nasier | Saturday, May 02, 2020 |



TOMYAM CAMPUR TIDAK TUMIS

Bahan Utama :
7-8 ketul Ayam (potong kecil-kecil)
10 ekor Udang sederhana
5 ekor sotong (potong kasar)

Bahan Didih :
Air 1 jug bersamaan 1 liter


Klik Read More deh untuk teks @ gambar gituuu.. 😊

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ikan Percik Pantai Timur

Aby Nasier | Monday, April 13, 2020 |


Bahan Utama :
5 Ekor Ikan Kembong

Bahan Kisar :
1 Bawang Merah Besar
2cm Halia

Klik Read More deh untuk teks @ gambar gituuu.. 😊

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Nasi Goreng Masam-Masam Manis

Aby Nasier | Wednesday, April 08, 2020 |


Nasi putih  - untuk 4 orang
(isi dalam peti lagi lama lagi sodap)

Bahan Blender Kering :
* 4 ulas Bawang Merah
* 3 ulas Bawang Putih


Klik Read More deh untuk teks @ gambar gituuu.. 😊

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sambal Balado Menyengat RT

Aby Nasier | Wednesday, April 08, 2020 |

Jom kita buat pes sambal segera untuk memudahkan memasak untuk memasak nasi goreng 5 minit. Sambal Tumis Cili Padi ini memudahkan jika malas memasak sambal atau bahan pencicah segera. Moh kita lihat apa bahan tersebut. Kali ini kita menggunakan Pressure Cooker (Periuk Cepat Era Melenium).



Klik Read More deh untuk teks @ gambar gituuu.. 😊

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Surat Beranok Versi Lama Depan Belakang

Aby Nasier | Friday, April 03, 2020 |

Posting ni dah lama dalam draf tak post post je lagi sibukk ler sangatt kan ahahaha..sebab check posting yang mana boleh di siarkan..☺☺


Waktu dulu-dulu kan nurse kene tulis tangan tak macam zaman sekarang berkomputer kan..☺☺

klik See More deh.. :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hari Radio Sedunia

Aby Nasier | Monday, February 17, 2020 |

Pada 13hb Februari setiap tahun adalah hari Radio Sedunia.



Klik Read More deh untuk teks @ gambar gituuu.. 😊

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sambal Tumis Johor (Ikan Bilis)

Aby Nasier | Thursday, January 02, 2020 |




Klik Read More deh untuk teks @ gambar gituuu.. 😊

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...